Utusan Malaysia, Isnin 20 Mac 2000

Online Payment!

Kajian ke atas kitosan diteruskan

PENGGUNAAN kitosan pada umumnya diketahui sebagai bahan menyerap lelemak dan kolesterol dalam makanan, justeru itu ia digunakan dalam penjagaan kesihatan kerana dikatakan mampu menjadi pengawal berat badan seseorang.

Namun begitu penggunaan kitosan tidak terhad dalam penjagaan kesihatan malah ia boleh digunakan dalam perawatan air sama ada air mentah (air minuman), air kumbahan, air gambut dan efluen (kotoran) minyak sawit dan discas air berminyak.

Para penyelidik Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang telah menjalankan kajian tersebut sejak awal 1990-an mendapati penggunaan kitosan sebagai bahan perawatan air adalah paling selamat.

Prof. Dr. Mohd. Pauzi Abdullah berkata, kitosan yang bercas positif berfungsi sebagai 'koagulan' dan 'flokulan' yang menarik partikel dan keladak di dalam air.

Ia juga bertindak sebagai bahan polimer yang boleh memegang lebih banyak gumpalan keladak walaupun digunakan dalam kuantiti yang sedikit.

Proses rawatan air mentah dilakukan dengan melarutkan kitosan bersama-sama asid asitik (cuka) dan seterusnya dimasukkan ke dalam loji rawatan air.

Semasa proses itu, lembangan flokulasi terbentuk dan air menjalani proses prapenklorinan dan seterusnya bahan berkenaan terendap.

Air berkenaan kemudiannya menjalani proses penapisan pasir dan pos pengklorinan sebelum ia dibekalkan sebagai air mentah kepada orang ramai.

Katanya, kitosan mengkompleks sebahagian besar logam berat oleh itu air yang dibersihkan dengan menggunakan kitosan adalah bersih daripada kekotoran organik dan kekotoran toksik.

Beliau menegaskan, kitosan mengandungi biopolimer iaitu bahan semula jadi yang boleh diterima oleh tubuh seseorang tanpa meninggalkan kesan terhadap penggunanya.

Berbeza dengan kaedah perawatan air sekarang iaitu menggunakan tawas (aluminium sulfat) yang bertindak sebagai penggumpal bahan terampai dan keladak dengan menarik partikel-partikel yang bercas negatif (aluminium sulfat bercas positif).

Namun begitu proses tersebut perlu ditambah dengan bahan polimer lain untuk menarik lebih banyak keladak menjadikan gumpalan yang lebih besar.

Bagaimanapun kegunaannya menimbulkan masalah kerana ia meninggalkan baki aluminium yang tidak sesuai untuk air minuman iaitu lebih daripada .5 miligram perliter air yang dibenarkan.

Ini bermakna jika air yang dirawat terlalu keruh maka lebih banyak tawas yang digunakan dan lebih banyak baki aluminium di dalam air tersebut.

Penggunaan tawas itu juga dipercayai turut meninggalkan kesan terhadap orang ramai dan dipercayai penggunaannya menyebabkan seseorang itu mudah mendapat penyakit 'alzhemier' ataupun nyanyuk.

Dr. Mohd. Pauzi juga berkata, terdapat trend sekarang yang menggunakan garam besi bagaimanapun proses rawatan itu menghakis besi menyebabkan timbulnya kesan karat.

Beliau berkata, hasil penyelidikan tersebut yang dijalankan bersama-sama rakan setugasnya, Dr. Mat Zakaria dan juruteknik Mohd. Radzi Zainuddin kini memasuki peringkat pelan perintis.

Menurutnya, ujian makmal penggunaan kitosan dalam perawatan air menunjukkan hasil yang positif termasuk penggunaannya dalam penjagaan alam sekitar.

Namun begitu penyelidikan tersebut masih diteruskan dalam usaha mengoptimumkan pengunaannya memandangkan kos menggunakan kitosan adalah mahal berbanding penggunaan bahan lain dalam perawatan air.

Justeru itu, pendekatan kini sedang diteliti bagi membolehkan ia dikomersialkan secepat mungkin.

Beliau berkata, pengkomersialan bahan kitosan terutama yang diperolehi daripada kulit udang mampu meluaskan ternakan udang tempatan.


© UTUSAN MELAYU (M) BHD, 46M Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my