X-POP3-Rcpt: drmbzak@pkrisc.cc.ukm.my
From: "zainuddin" zawazir@pd.jaring.my
To: drmbzak@ukm.my
Date: Mon, 16 Jul 2001 11:15:30 +0800
X-MSMail-Priority: Normal
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200

Saya tertarik dengan sejarah dan kejayaan yang di capai oleh Saudara Mat Zakaria. Saya ikuti segala yang di bentangkan di halaman Saudara. Saya turut merasa kenangan semasa di Sekolah Alam Shah. Saya berada di sana dari tahun 1974- 1976 ( Dari tingkatan 4 sehingga ke Matrikulasi UKM ).

Tahniah dan Shabas.

Saudara adalah "extra ordinary "

Zainuddin Wazir

zawazir@pd.jaring.my

Sdr YBhg Dato' Dr Zainuddin, Saya mengucapkan ribuan terima kasih kpd sdr kerana telah melayari laman saya. Di mana sdr bertugas?

Terima kasih sekali lagi.

From: M.B. Zakaria <drmbzak@ukm.my>

To: zainuddin <zawazir@pd.jaring.my>

Sent: Wednesday, July 18, 2001 4:36 PM

Subject: Re:

Assamualaikum Sdr Dr Zainuddin,

Terima kasih sekali lagi kerana sudi menghubungi saya,

Kalau demikian, sdr tentu kenal dengan seseorang bernama Izuddin Hamzah (Dr). Saya tak pasti bila dia grad dari UKM, mungkin juga dia tidak seangkatan dengan sdr. Yang saya tahun dia pernah belajar medic di Indonesia (mulai 1971), tetapi tak sempat tamat kerana masalah kemalamgan. Namun dia menyambung pengajiannya di UKM hingga grad (juga saya tak pasti tahun berapa), dan pernah tercalon untuk jadi staf di fakulti medic UKM dan pernah juga pergi ke Englang membuat pastgrad. Kerana itu saya menelah dia mungkin sdr kenali kerana delay beberapa ketika itu. Namun begitu dia mungkin senior sdr beberapa tahun di Jln Raja Muda. Izuddin adalah kawan baik saya semasa di SAS. Semenjak itu saya bertemunya cuma sekali (pertengahan tahun 70-an) selepas itu tak jumpa-jumpa.

Pada tahun 89 saya menemui namanya dalam yellow pages, saya phone dan memang dia orangnya. Waktu itu dia tinggal di Subang Jaya, dan berkerjaya sebagai private practitioner di Klang.

Tentang chitosan (kitosan), saya cuma seorang chemist. Saya tak tahu apa-apa tentang kebagusannya dalam perubatan (atau dalam amalan pencegahan), meskipun saya ikuti perkembangannya dalam penerbitan. Semasa saya memulakan kajian ini, (1984), ia adalah berobjektifkan sebagai kitaran semula bahan buangan (pad waktu itu the slogan of the season adalah kebersihan alam sekitar; Jabatan Alam Sekitar baru sahaja ditubuhkan, Ketua Pengarahnya Dr Bakar Jaafar adalah juga SASsian, tamat 1968). Pada waktu itu, kulit udang yang banyak didapati di cold storage di Malaysia menjadikan kami tertarik untuk terlibat kerana daripadanya chitosan boleh didapati. Yang menarik pada waktu itu ialah ia boleh digunakan untuk membersihkan air. Bayangkan pada waktu itu "the cutting edge": bahan daripada hasil buangan digunakan untuk membersih air buangan. Kami menghabiskan masa hampir sepuluh tahun berkecimpung dalam bidang itu. Namun demikian hasilnya tidak seberapa kerana harga kitosan begitu mahal (sekitar RM150-200 sekilo), dan tak mungkin akan menjadi bahan alternatif kepada bahan utama yang sedia ada, alum (50 sen sekilo). Cuma pada pertengahan tahun 90-an baru kelihatan ada penerbitan tentang kitosan untuk aplikasi dalam bidang yang ada added value seperti biomedical, nutraceutical, destistry, immunology, dll. Di Malaysia cirinya yang paling dimanipulasi sekali ialah sifat anticholesterolemic. Dan kami sebagai chemist cuma memekakan diri dengan kehendak mereka. Misalnya dikatakan bahawa oligochitosan lebih berkesan daripada chitosan dalam aplikasi nutraceutical. Jadi kami mengalih kegiatan kepada penyediaan oligochitosan. Di sesetengah keadaan mereka lebih mudah untuk handle liquid, jadi kami cuba mencari chitosan derivatives yang melarut dalam sistem aqueous. Kami tidak berkesempatan mendapat partner daripada orang perubatan, walaupun di tempat lain di dunia ini, terutama sekali USA, Jepun, Korea, Eropah Utara, penglibatan orang medic memang ketara sekali. Malah sesekali kita pergi berkonferens, participation paling kecil dari negara luar adalah chemist; yang paling ramai adalah dari bidang applied. Buat masa ini UKM (diwakili oleh kami) merupakan partner dalam sebuah JVC di Parit Buntar dalam aktiviti menghasilkan kitosan. Plant kami berkapasiti kira-kira cuma 40 kg kitosan sehari. Itupun selalunya tidak maksimum. Pasaran agak lembap kerana demand beberapa ketika dahulu di Malaysia cumalah untuk dikapsulkan dan dijual dengan iklan "menguruskan badan" (dipermudahkan dengan keadaan bahawa ia tidak dikategorikan sebagai ubat oleh biro farmasi). Namun, harganya mahal, kesannya tentu tidak "magic", dan dengan demikian, tentu sahaja public mudah serik. Maaf sdr Zainuddin, agak panjang ya, Jadi sekian dulu. Terima kasih jua.

Dr. Mat. B. Zakaria

______________________

School of Chemical Science & Food Technology,

Universiti Kebangsaan Malaysia,

43600 UKM Bangi, MALAYSIA.

Homepage: http://202.185.55.23

Voice: +6 03-89292443; Fax: +6 03-89292410,+6 03-89256086;

================================

X-POP3-Rcpt: drmbzak@pkrisc.cc.ukm.my
From: "zainuddin" <zawazir@pd.jaring.my>
To: "M.B. Zakaria" <drmbzak@ukm.my>
Subject: Re:
Date: Fri, 20 Jul 2001 21:57:35 +0800
X-MSMail-Priority: Normal
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200

Dear Prof Dr Mat,

Terima Kasih.

Saya rasa kenal Dr Izuddin. Dia adalah senior saya , mungkin kumpulan pertama atau kedua lulusan fakulti perubatan UKM. Saya dari kumpulan ke 5. Terima kasih diatas penerangan tentang chotisan. Saya sekarang aktif dalam mengalakkan orang ramai untuk memakan ' soluble fiber' atau serat yang larut air. Ini dapat mengurangkan kandungan cholesterol dalam darah disamping mengawal tahap gula dalam darah , mengawal agar tidak gemok dan membantu menghalang terjadi kanser.Soluble fiber boleh di dapati dari buah buahan - epal, pisang, mangga, cempedak , nangka dan dari sayur sayuran dan banyak lagi.. Kebanyakan kita tidak mengambil cukup fiber dalam makanan harian. Jadi tambahan fiber saya rasa amat perlu. Jika prof ingin lebih informasi mengenai fiber ini sila beritahu saya. Saya akan menjadi tetamu rancangan Jendela Pagi pada hari khamis jam 7.30 -8.00 pagi.

Terima kasih sekali lagi.